31. toukokuuta 2010

Yritysetiikkaa - Teollisoikeuksien rikkomistapaus Suomessa

Joskus käy niin, että isot yritykset polkevat pieniä yrityksiä tai yksityisyrittäjiä rikkoen näiden hallussa olevaa teollisoikeutta, patenttia, hyödyllisyysmallisuojaa tai mallisuojaa. Pienelle toimijalle tällainen menettely saattaa koitua hyvinkin kalliiksi ansionmenetyksinä ja hukattuna aikana. Pahimmassa tapauksessa asian riitautuessa ja oikeusprosessin venyessä voi joutua vaaraan menettää kaiken mihin on panostanut, jopa vaaraan ajautua konkurssiin. Pienen yrittäjän on usein vaikea lähteä taistelemaan suuryritysten lakimiesarmeijaa ja jopa viranomaisten välinpitämättömyyttä vastaan.

Törmäsin hiljattain mielenkiintoiseen juttuun jossa todella suuri suomalainen toimija päätti hylätä suomalaisen keksijän tuotteen "liian kalliina" ja teetätti siitä sitten Kaukoidässä piraattikopiot halvemmalla hinnalla käyttäen mallina keksijän antamia myyntiesitteitä ja niissä olevia kuvia. Erittäin yllättävää ja antoisaa luettavaa!

Case Avari - Citymarket ja Koff - "Eihän suuryritykset jaa piraatteja"


Kaksi pienyrittäjää yhdistivät voimansa toisen tekemän keksinnon kaupallistamiseksi oikeaksi tuotteeksi. Ideaa ostoskärrypoletin ja korkinavaajan yhdistämisestä hiottiin ja prototyyppejäkin tehtiin parisen sataa. Sitten tuotteelle, joka oli saanut nimen "Avari", haettiin hyödyllisyysmallisuoja ja tavallinen mallisuoja sekä nimi rekisteröitiin viralliseksi aputoiminimeksi.

Yrittäjät postittivat kaikille Citymarket -kauppiaille mallikappaleen tuotteesta, sekä sen liitteenä myyntiesitteen, jossa kerrottiin myös tuotteen mallinsuojasta. Hieman postittamisen jälkeen perään soitettaessa yksi kauppias ilmoitti suoraan saavansa vastaavaa tuotetta Kaukoidästä puoleen hintaan. Tähän vastattiin kieltämällä piraattien hankkiminen tuotesuojaan vedoten. Yrittäjät ottivat yhteyttä Koffiin, jonkä myyntiosastolle hankinta-asia oli jo siirtynyt. Pian tämän jälkeen Koffin ylimmän johdon kanssa käydyt neuvottelut tuntuivat ratkaisseen asian.

Yritys haki keksinnölle kansainvälisen patentin ja suunnitteli Saksan markkinoiden valloitusta. Mutta voi vain kuvitella miten suuri oli yrittäjien järkytys, kun puoli vuotta myöhemmin ko. Citymarket sitten avoimesti jakoi asiakkailleen Hong Kongissa valmistettuja "Avarin" piraattikopioita! Tästä alkoikin sitten melkoinen tarina, jossa kaksi pienyrittäjää joutui vuosien ajan taistelemaan oikeuksiensa puolesta suuryrityksien johtajia ja lakimiehiä sekä hetkittäin jopa oikeusjärjestelmää vastaan. Välillä kaksikon tilanne näytti jo todella huonolta ja he varautuivat pahimpaan, mutta pitivät pintansa ja lopulta vuosia kestäneen taistelun jälkeen oikeus onneksi voitti. Toivottavasti tämänkaltaisiin juttuihin ei tulevaisuudessa tarvitse Suomessa törmätä.

Lue tämä yritysetiikasta taatusti ajatuksia herättävä juttu allaolevien linkkien takaa.

Tiivistelmä jutusta: http://www.avari.fi/koff.html
Koko tarina: http://www.avari.fi/citymarket.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti