1. kesäkuuta 2010

SymBio poimintoja

Suomi-Ideat oli mukana Tekesin SymBio-ohjelman verkostoitumispäivässä 31.5.2010. Tässä pikainen yhteenveto mielenkiintoisimmista esillä olleista projekteista.

Pohjoisten luonnonmarjat: Sivuvirtojen hyödyntämiseen uusia menetelmiä

Sekä yleisöäänestyksen että tuomariston palkinnon parhaasta posterista voittaneessa projektissa tutkitaan mahdollisuuksia metsämarjojen (puolukka, mustikka) teollisessa valmistuksessa muodostuvan ylijäämämateriaalin hyödyntämistä. Tällaisia ovat esim. kuoret ja siemenet jotka sisältävät fenolisia yhdisteitä ja vitamiineja. Projekti pyrkii löytämään uusia menetelmiä näistä sivuvirroista saatavien arvokkaiden yhdisteiden eristämiseksi ja rikastamiseksi jotta niitä voitaisiin käyttää elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuden tuotteissa. Oulun Yliopiston vetämässä hankkeessa on mukana useita toimijoita mm. Lundin Yliopisto, Lumene ja Valioravinto.

Pilaantuneen maan biopuhdistus sienillä

Tästä aiheesta puhuikin kaksi esiintyjää, Marja Tuomela Helsingin Yliopistosta sekä Olli Mäentausta MZYMESiltä.

Helsingin Yliopiston projektissa on tarkoitus kehittää uusi kantasieniin perustuva biologinen pilaantuneen maan puhdistusmenetelmä kaikkein hankalimmin hajoaville orgaanisille yhdisteille. Projekti on vielä melko alkuvaiheessa ja kenttäkokeisiin ei ole vielä siirrytty.

MZYMES sen sijaan on jo kehittänyt menetelmän maan puhdistukseen sienikasvustoilla. Menetelmässä käytetään muoviverkosta muodostettua putkea jonka sisällä on kaarnaa johon on istutettu sienikasvusto.

Havainnollistava PDF-esite MZYMESin FungiTubesta: http://www.mzymes.fi/msite/media/mzymes-bande.pdf

MZYMES sai myös viime vuonna tasavallan presidentin myöntämän INNOSUOMI 2009 -palkinnon entsyymaattiseen puuhakkeen esikäsittelyyn liittyvästä BioPulping-konseptistaan.

Kalajauhoa korvaavat proteiinit

Rehuraisio Oy:n hankkeessa pyritään kehittämään kalajauhoa korvaavia uudenlaisia kasviperäisiä (soija, rypsi) proteiineja, jotka ovat nykyisin markkinoilta saatavia vaihtoehtoja parempia. Viime aikoina kalajauhon tarjonta on ollut maailmanlaajuisesti vähenemään päin ja etenkin Kiinan suunnalta tuleva valtava kysyntä on nostanut kalajauhon maailmanmarkkinahinnan lähes kolminkertaiseksi vain muutamassa vuodessa.

Puhdasta vain kymmenessä asteessa

Lisäksi hyvin mieleen jäi, tosin vain esitteen muodossa paikalla ollut ja hiljattain myös valtamediaa myöten uutisoitu projekti, jossa AB Entzymes and Roal Oy löysivät entsyymin, jonka avulla pyykinpesu on mahdollista tehokkaasti jopa kymmenessä asteessa. Tämän löydön ansiosta kotitalouksissa voidaan tulevaisuudessa pudottaa pesulämpötiloja ja säästää energiaa. Entsyymi on sopiva proteiinipohjaisten tahrojen poistamiseen vaatteista. Tällaisia tahroja aiheuttavat mm. veri, maito ja kananmuna. Vastaavaa tuotetta ei ole aikaisemmin kaupallistettu, ja tavoitteena onkin lanseerata tuote vuoden 2011 aikana.

Lisätietoja kaikista SymBio-ohjelman projekteista: http://akseli.tekes.fi/opencms/opencms/OhjelmaPortaali/ohjelmat/SymBio/fi/projektilistaus.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti