17. kesäkuuta 2010

Keksintösäätiön uudet suunnitelmat

Keksintösäätiö etsii, arvioi ja auttaa yksityishenkilöitä ja aloittavia yrittäjiä kehittämään keksintöjä ja innovatiivisia ideoita koko maan kattavan verkostonsa avulla.

Lähes 40-vuotias säätiö pyrkii panostamaan nyt entistä enemmän myös uuden liiketoiminnan synnyttämiseen. Tavoitteen tueksi onkin koottu kokeneiden liiketoimintaosaajien verkosto säätiön tukemien keksijöiden avuksi. Liiketoimintaosaajien tehtävänä on auttaa keksijää kehittämään potentiaalisesta innovaatiosta toimivaa bisnestä.

Liiketoimintaosaajilta odotetaan kokemusta start-upeista ja hyvää oman alan tuntemusta.

- Tyypillinen liiketoimintaosaaja on kaveri, joka on asunut ulkomailla, luonut ehkä yrityksen Piilaaksossa ja myynyt sen. Hän on pitänyt sapattivuotensa ja etsii nyt mielenkiintoista tekemistä, Keksintösäätiön liiketoiminnan kehittämispäällikkö Risto Paajanen kuvailee.

Keksintösäätiöllä on sopimus parinkymmenen liiketoimintaosaajan kanssa. Sopimuksessa sovitaan salassapitovelvollisuudesta, sillä liiketoimintaosaajat kuulevat kuukausittain pidettävässä tapahtumassa potentiaalisten keksintöjen tilanteet.

Liiketoimintaosaajat eivät saa työstään palkkaa. Heille tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus sijoittaa tulevaan yhtiöön.

Liiketoimintaosaajat ovat keihäänkärki Keksintösäätiön uudessa mallissa, jolla säätiö pyrkii tuottamaan liiketoimintaa patenttien lisäksi.

- Kärjistetysti aiemmin pyrimme tukemaan keksijää patenttisuojauksen kanssa, nyt pyrimme luomaan uutta liiketoimintaa, kuvailee Risto Paajanen.

Tämä tarkoittaa sitä, että säätiö on valmis tukemaan ja auttamaan myös innovaatioita, jotka liittyvät palveluihin, eivätkä välttämättä sisällä mitään patentoitavaa.

Uudessa mallissa ideoiden suodattaminen lähtee liikkeelle alueellisista Tuoteväylä-tiimeistä, joissa on alueen teollisia yrittäjiä, konsultteja, rahoittajia esimerkiksi Finnveralta ja Tekesiltä sekä hautomoiden yrityskehitysasiantuntijoita. Keksinnöt tiimeille esittelee Keksintösäätiön alueellinen keksintöasiamies.

Vanhassa mallissa Keksintösäätiö sai vuosittain noin 20 000 hakemusta, joista 300 keksintöä sai säätiöltä rahoitusta. Uudessa mallissa säätiö on asettanut tuotostavoitteeksi vähintään 50 yritysaihiota ja noin 20 lisenssointia vuosittain.

Keksintösäätiön toiminnanjohtaja Juha Jutila ei usko, että suomalaisten kasvuyritysten löytymistä estää pula riskirahasta. Hyvälle paketille löytyy ottajansa.

- Pula on hyvistä kaupallistettavista ideoista. Ei maailmasta raha lopu, Jutila sanoo.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Tämä on ihan hyvä juttu ja oikeaan suuntaan varmasti ollaan Keksintösäätiössäkin menossa. Mutta kehitettävää riittää vielä jatkossakin runsaasti. Tuoteväylä -konseptiin tullaan palaamaan myöhemmin tarkemmin kunhan siitä ja sen toimivuudesta saadaan lisää tietoa.

3 kommenttia:

  1. Hei! Olen lukenut blogia ja se on auttanut minua ymmärtämään paljon paremmin näitä asioita :-)
    Minulla on kaksi ideaa, jotka voisivat helpottaa meitä. Yksi on meikkiteollisuuteen ja toinen askarteluun ja haluaisin kysyä että ottavatkohan yritykset minua tosissaan kun olen alaikäinen? Ajatteleko he, että idea olisi helpompi varastaa koska en tiedä näistä asioista paljon? Sillä minulla on vasta idea eikä minulla ole niistä patenttia eikä prototyyppiä.
    Pitääköökä täysi-ikäisen allekirjoittaa ideavihon?
    Kiitos jos vastaisitte kysymyksiini!

    VastaaPoista
  2. Hei Anonyymi. Kiitos paljon kommentistasi! Vastauksena kysymykseesi: Hyvät ideathan eivät ole iästä kiinni, mutta nuoren henkilön kannattaa varmasti käyttää jotain hieman vanhempaa henkilöä ainakin apuna ideaa eteenpäin viedessä. Jos lähipiiristäsi ei löydy mielestäsi sopivaa henkilöä niin voit myös aina ottaa yhteyttä suoraan alueesi ELY-keskuksessa toimivaan innovaatioasiantuntijaan ja vaikka kertoa ensin hieman tilanteestasi. He vastaavat Keksintösäätiön Tuoteväylä-palvelun ensiarvioinnista, keskustevat ideastasi luottamuksella ja osaavat antaa ohjeita jatkotoimenpiteistä. Linkkiosoite on: http://www.keksintosaatio.fi/yhteystiedot/Innovaatioasiantuntijat-ELY-keskuksissa/

    Ideavihkon allekirjoitukseksi riittää kyllä ihan oma signeerauksesi päivämäärällä.

    VastaaPoista